Ücretsiz müzik indir

ücretsiz-müzik-indir

ücretsiz-müzik-indir

Ücretsiz müzik indirmek yasal mı?

Ücretsiz müzik indirmenizde rotaly free ve copyrigt free (ve buna izin veren diğer yasal tanımlar/lisanslar) olduğu sürece ve aksi belirtilmediği takdirde sakınca yoktur. Ancak kullanımı konusunda aklınızdaki soru işaretlerini silmek adına yazıyı sonuna kadar okumak okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca indirdiğiniz müziğe bağlı olarak bilmediğiniz lisans vb. konularını araştırmanızda fayda var.

“Ücretsiz müzik” gerçekten ne anlama geliyor?

“Haksız” terimi, müzik veya ortam lisansı verdiğinizde telif ücreti ödemekten sorumlu olmadığınız anlamına gelir. Ücretsiz bir medya şirketi aracılığıyla lisanslarsanız, o şirket şarkının yaratıcılarına ödeme yapar, böylece siz yapmak zorunda kalmazsınız. Ancak müziğin sahibi ya parasını alır ya da ücretten feragat eder – her iki durumda da şarkı tamamen “ücretsiz” değildir. (Bu, özellikle ömür boyu şarkı lisansı alırsanız, uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlar). Burada hala açıklanacak çok şey var, o yüzden genişletelim.

Ücretsiz müziği ticari kullanım için kullanabilir misiniz?

Bu sorunun kısa cevabı evet. Ticari YouTube videoları, kurumsal video reklamlar, film projeleri vb. Önce müziği lisansladığınız sürece ücretsiz müziği kullanabilirsiniz. Enstrümantal müziğin kamu malı olduğu ve bu nedenle lisans gerektirmediği yönünde yaygın bir yanılgı vardır. Enstrümantal parçalar halka açık olsa da, çoğu parçanın mülkiyeti telif hakkı sahiplerine aittir – ücretsiz müzik şirketleri de dahil. Bu, ücretsiz varlıkları ticari bir projede kullanmak için hala lisans haklarını güvence altına almanız gerektiği anlamına gelir. (Neyse ki, bunu  ücretsiz bir müzik şirketi aracılığıyla lisanslayarak kolayca yapabilirsiniz.

Ücretsiz (Rotaly Free) ve ücretsiz (Copyright Free) müzik için ödeme yapmanız gerekiyor mu?

Adında “ücretsiz” olmasına rağmen, ücretsiz (Rotaly Free)  ve ücretsiz (Copyright Free) müzik. Aslında ücretsiz. Ancak, bu tür müzikleri lisansladığınızda, telif ücreti ve telif ücreti ödeme maliyetini ortadan kaldırırsınız. Bu terimler, özellikle videolarında bu tür müzik kullanmanın yasallığının henüz farkında olmayan yeni içerik oluşturucular için kafa karıştırıcı olabilir. “telif hakkı içermeyen” terimi, söz konusu müziğin telif hakkına kimsenin sahip olmadığı veya sahibinin telif hakkı talebinde bulunmadığı anlamına gelir. (Yasal telif hakkı hala sahibinde kalır, ancak bunu uygulamamayı seçerlerse, kullanıcılarından hiçbirine karşı telif hakkı ihlali davası açmayacaklarını belirtirler).

Ve çoğu durumda, orijinal telif hakları yalnızca sınırlı bir süre için geçerlidir – ortalama 95 yıl, ancak belirli bir çalışmanın koşullarına bağlı olarak 70 yıla kadar veya 120 yıla kadar uzayabilir. Yani… evet, bunu zaten kendi başınıza çözmüş olabilirsiniz, ancak kimsenin sahip olmadığı ve telif hakkı olmayan müzik bulmak çok nadirdir. Ücretsiz müzik de dahil olmak üzere bulduğunuz müziklerin çoğu telif hakkıyla korunmaktadır. Telif hakkı olmadığı düşünülen müzikler bile telif ücretine tabidir.

Tuhaf, değil mi? Olay şu. Ücretsiz bir müzik sitesi ile çalıştığınızda aslında istediğiniz şarkı için lisans satın almış oluyorsunuz. Bu size (lisans sahibine) videolarınızdaki müziği kullanma hakkı verir, ancak lisansı satın aldığınız şirket aslında bestecilere ödeme yapar, yani sizin yapmanız gerekmez. Ayrıca, bir yayın ağında bir video gösterildiğinde, ağ, icra hakları kuruluşlarına telif ücreti öder ve bu ücretler daha sonra müzik hakları sahiplerine dağıtılır. Bununla birlikte, en azından genel anlamda hiçbir şey gerçekten telifsiz değildir. Kullandığınız şirket sizin yerinize böyle şeyler ödediği için şahsen telif ücreti ödemenize gerek yok demektir.

Ücretsiz (telifsiz) müzik konusunu özetleyecek olursak

1) Ücretsiz müzik bulmak oldukça zordur ve de istediğiniz kalitede olma ihtimali dahada düşüktür.

2) Ücretsiz müzikleri stok müzik sitelerinden lisanlama yaparak her bir kullanım için ayrı ayrı telif hakkı ödeme derdinden kurtulursunuz.

3) Son olarak bedava peynir (ücretsiz müzik) sadece fare kapanında bulunur. 🙂

EK BİLGİ OLARAK CREATIVE COMMONS LİSANSI NEDİR?

Creative Commons lisansları, bireysel içerik oluşturucuların eğitim çabalarını genişletmelerine olanak tanıyan araçlardır. Kurumların veya işletmelerin yaratıcı çalışmalarını lisanslaması için basit ve yaygın bir yoldur.

Her Creative Commons lisansı, bir yazarın telif hakkını korumasına izin verirken, diğerlerinin çalışmalarını ticari olmayan kopyalayıp dağıtmasına ve kullanmasına izin verir. Creative Commons lisansı ayrıca yazara, ürettikleri ve paylaştıkları çalışmalar için kredi ve itibar sağlar.

Creative Commons lisansının tamamı dünya çapında mevcuttur ve geçerli telif hakkı süresi boyunca geçerlidir.

Şunlar da hoşunuza gidebilir...

0 0 votes
Makale Değerlendirme
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Ergin BULUT
0
Would love your thoughts, please comment.x